Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Δημιουργώντας τις δικές σας απεικονίσεις κλιμάκωσης σε χάρτες (η εφαρμογή MapChart)

Δημιουργώντας τις δικές σας απεικονίσεις κλιμάκωσης σε χάρτες (η εφαρμογή MapChart)

του Δρ. Τρύφωνα Λεμοντζόγλου (Πάντειο Πανεπιστήμιο - ΙΜΣ)

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου "Μια εικόνα ... χίλιες λέξεις". Σε ότι αφορά τις αποτυπώσεις μακρο-στοιχείων σε διαστρωματικό επίπεδο (βλ. πληροφορίες από πολλά sections/στρώματα σε έναν "παγωμένο" χρόνο) τα παραδοσιακά γραφήματα είναι συχνά δυσνόητα ή/και μη ευδιάκριτα. Η εφαρμογή "MapChart" μας επιτρέπει με έναν αρκετά εύκολο και γρήγορο τρόπο να κατασκευάσουμε τους δικούς μας χάρτες χρησιμοποιώντας τις δικές μας κλίμακες σε ποικίλα επίπεδα ανάλυσης (βλ. παγκόσμιο, εθνικό, περιφερειακό κλπ). Ας δούμε πως δουλεύει η εφαρμογή. 
Σε πρώτη φάση, μπορείτε να περιηγηθείτε στο κεντρικό περιβάλλον της εφαρμογής ακολουθώντας τον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.mapchart.net/index.html   
Στο πάνω πλαίσιο του περιβάλλοντος μπορείτε να επιλέξετε τη "γεωγραφία" του ενδιαφέροντός σας (π.χ παγκόσμια κλίμακα, Ευρώπη, Ασία, Αμερική, κλπ). Πατώντας το βελάκι δίπλα από την επιλογή σας έχετε τη δυνατότητα να μπείτε σε ένα ακόμη βαθύτερο επίπεδο (π.χ επαρχιακό επίπεδο/provinces).
Ας δοκιμάσουμε να ανοίξουμε τον παγκόσμιο χάρτη. Κάντε κλίκ World και έπειτα επιλέξτε τον απλό χάρτη (simple). Θα οδηγηθείτε αυτόματα στο παρακάτω περιβάλλον:

Ο λευκός χάρτης σας δίνει την επιλογή να χρωματίσετε την κάθε χώρα κατασκευάζοντας τις κλίμακες που επιθυμείτε.
Κάτω αριστερά θα βρείτε την επιλογή του καμβά (select color). Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα σκούρο μπλέ χρώματα για τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία και την Αυστραλία. Πατήστε πάνω στον καμβά, έπειτα κλικάρετε μια από τις αποχρώσεις του σκούρου μπλε, και τέλος δώστε το συγκεκριμένο χρώμα κλικάροντας τις χώρες του παραδείγματός μας.

Ο αρχικά λευκός χάρτης άρχισε να παίρνει χρώμα!!! Υποθετικά, ο χρωματισμός που επιλέξαμε αντιστοιχεί σε μια κλίμακα μέτρησης. Για τον λόγο αυτό, στο κάτω περιθώριο του περιβάλλοντος θα βρείτε την επιλογή "Label". Στο πεδίο αυτό καταχωρούμε την κλίμακα. Λίγο πιο πάνω, στο πεδίο "Legend title" μπορείτε να ορίσετε τον τίτλο του χάρτης σας.


Συνεχίζουμε δίνοντας μια νέα απόχρωση, αυτή τη φορά ένα έντονα πορτοκαλί χρώμα για την Ινδία, τη Βραζιλία, το Μεξικό και τον Καναδά. Επιλέξτε μια από τις πορτοκαλί αποχρώσεις και έπειτα κλικάρετε στις χώρες του παραδείγματος.

Οι νέοι χρωματισμοί προστέθηκαν αυτόματα στον χάρτη μας!!! Όπως και προηγούμενα, έχουμε τη δυνατότητα εισαγωγής μιας κλίμακας που συνοδεύει το νέο μας χρώμα. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία όσες φορές επιθυμούμε. Στο τέλος, επιλέγουμε το "Preview Map" (κάτω δεξιά), και έπειτα το "Dowload Map". Ο χάρτης μας είναι έτοιμος για χρήση. 

Παράδειγμα 1ο: χρωματίζοντας τις χώρες του ΕΥΡΩ!!!
Ξεκινάμε με την επιλογή "Europe" στο πάνω περιθώριο της εφαρμογής, και πιο συγκεκριμένα κλικάροντας το εθνικό επίπεδο ("countries").

Αυτή τη φορά ο χάρτης μας περιορίζεται στις χώρες της Ευρώπης. Οι χώρες της νομισματικής ένωσης είναι οι εξής: https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/euro/countries-using-euro_el
Ας επιλέξουμε το κίτρινο χρώμα του καμβά προκειμένου να χρωματίσουμε τις χώρες που μας ενδιαφέρουν. Στο πεδίο "Label" μπορούμε να δώσουμε την ονομασία "χώρες του ευρώ".  




Συνεχίζουμε την εργασία μας, δίνοντας το κόκκινο χρώμα στις χώρες που ΔΕΝ ανήκουν στη ζώνη του ευρώ (https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/euro/countries-using-euro_el). 
Στην αντίστοιχη κλίμακα που συνοδεύει το κίτρινο χρώμα πληκτρολογούμε το "χώρες που ΔΕΝ ανήκουν στο ευρώ". 
Τέλος, ας δώσουμε το μπλε χρώμα στις χώρες μέλη με ρήτρα εξαίρεσης (βλ. Δανία). 
Στο αντίστοιχο πεδίο που συνοδεύει το μπλε χρώμα ας εισάγουμε το "ρήτρα εξαίρεσης".


Παράδειγμα 2ο: BRICS & PIGS
Ας χρωματίσουμε με καφέ χρώμα τις χώρες των BRICS και με πράσινο τις χώρες PIGS.
Τέλος, δίνουμε ένα μπλε χρώμα στις χώρες του ΟΠΕΚ.   
Ο χάρτης μας παρουσιάζεται παρακάτω:












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου