Τι συμβαίνει με τους μισθούς μας;
Συνοδεύεται η εκρηκτική αύξηση της παραγωγικότηταςαπό την αντίστοιχη αύξηση των μισθών;
του Δρ. Τρύφωνα Λεμοντζόγλου
Το γκρουπ των χωρών του δείγματος μας
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό από την παραπάνω εικόνα, το γκρουπ των χωρών του δείγματος μας εστιάζει στις χώρες του λεγόμενου δυτικού κόσμου (βλ. Ευρώπη και Βόρεια Αμερική). Ωστόσο, στο γκρουπ μας συμπεριλαμβάνονται και κάποιες ασιατικές χώρες, όπως είναι η Κορέα και η Ιαπωνία, καθώς και κάποιες χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, όπως είναι το Μεξικό, η Κολομβία και η Χιλή. Τέλος, το δείγμα μας περιλαμβάνει τόσο την Αυστραλία όσο και τη Νέα Ζηλανδία.
Τι συμβαίνει κατά μέσο όρο με τους μισθούς μας;
Average wagesTotal, US dollars |
Για τον προσδιορισμού του επιπέδου των μισθών χρησιμοποιήσαμε τις σχετικές μετρήσεις που είναι διαθέσιμες στη βάση δεδομένων του Ο.Ο.Σ.Α:
Όλες οι τιμές είναι άμεσα συγκρίσιμες μιας και εκφράζονται σε αμερικάνικα δολάρια.
Σύμφωνα με τα δεδομένα μας, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στο μέσο επίπεδο των μισθών για το γκρουπ των χωρών του δείγματος μας. Πιο συγκεκριμένα, οι μισθοί γνωρίζουν μια αύξηση κατά περίπου 7% κατά την περίοδο 2018-2022. Οι ετήσιες αυξήσεις των μισθών παρουσιάζονται παρακάτω:
2019: +1,64%
2020: +0,72%
2021: +3,02%
2022: +1,49%
Η αύξηση των μισθών χαρακτηρίζει και το γκρουπ των ευρωπαϊκών κρατών του δείγματος μας. Πιο συγκεκριμένα, οι μισθοί στην Ευρώπη αυξάνονται κατά περίπου 6,5% την περίοδο 2019-2022.
Τι συμβαίνει κατά μέσο όρο με την παραγωγικότητα της εργασίας;
GDP per hour workedTotal, 2015=100 |
Την ίδια στιγμή, αύξηση παρατηρείται και σε ότι αφορά το επίπεδο της παραγωγικότητας της εργασίας για το γκρουπ των χωρών του δείγματος μας. Πιο συγκεκριμένα, η παραγωγικότητα της εργασίας γνώρισε μια αύξηση της τάξεως του 5% κατά την περίοδο 2018-2022.
Για τον προσδιορισμό της παραγωγικότητας της εργασίας χρησιμοποιήσαμε τις διαθέσιμες μετρήσεις της σχετικής βάσης δεδομένων του Ο.Ο.Σ.Α:
Ως έτος βάση χρησιμοποιήθηκε το έτος 2015.
Αύξηση Μισθών:
2019: +1,64%
2020: +0,72%
2021: +3,02%
2022: +1,49%
Αύξηση Παραγωγικότητας:
2019: +1,53%
2020: +0,40%
2021: -0,18%
2022: -0,54%
Σε ότι αφορά το γκρουπ των ευρωπαϊκών χωρών του δείγματος μας, η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 5% την περίοδο 2018-2022.
Σχέση μισθών - παραγωγικότητας
Ποια είναι όμως η σχέση ανάμεσα στο επίπεδο των μισθών και την παραγωγικότητας της εργασίας;
Τα διαγράμματα διασποράς αποτυπώνουν μια αρνητική, αν και όχι ιδιαίτερα έντονη, σχέση ανάμεσα στους μισθούς και την παραγωγικότητα. Αρνητικά βρέθηκαν και τα πρόσημα των συντελεστών γραμμικής συσχέτισης που συνδέουν τα επίπεδα των μισθών με τα αντίστοιχα της παραγωγικότητας: ρ = - 0,18 *** (λογαριθμικές τιμές), ρ = - 0,24 *** (μη λογαριθμικές τιμές).
Το αρνητικό πρόσημο της σχέσης ανάμεσα στους μισθούς και την παραγωγικότητα της εργασίας αποτυπώνεται και όταν χρησιμοποιούμε τη μέθοδο της παλινδρόμησης για δεδομένα πάνελ (panel least squares). Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της εξίσωσης, μια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 1% θα οδηγούσε στη ΜΕΙΩΣΗ των μισθών κατά περίπου 0,92%. Ο συντελεστής της παλινδρόμησης βρέθηκε πως ήταν στατιστικά σημαντικός στο επίπεδο σημαντικότητας α=1%. Ωστόσο, η ερμηνευτική ικανότητα του μοντέλου μας ήταν σχετικά χαμηλή (R-squared=4%). Αρνητικό και στατιστικά σημαντικό βρέθηκε και η σχέση που συνέδεε τους μισθούς με την παραγωγικότητα της εργασίας στον χρόνο t-1.
Αλλά και στην περίπτωση του γκρουπ των χωρών της Ευρώπης του δείγματος μας το πρόσημο της σχέσης που συνδέει τους μισθούς με την παραγωγικότητα βρέθηκε πως ήταν αρνητικό. Πιο συγκεκριμένα, μια αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 1% βρέθηκε πως θα οδηγούσε στη ΜΕΙΩΣΗ των μισθών κατά περίπου 0,85%. Ο συντελεστής της παλινδρόμησης ήταν στατιστικά σημαντικός στο επίπεδο σημαντικότητας α=5%. Ωστόσο, η ερμηνευτική ικανότητα του μοντέλου συνεχίζει να είναι αρκετά χαμηλή (R-squared=3%).
Για το γκρουπ των χωρών που ανήκουν στα υψηλότερα επίπεδα μισθών το αρνητικό πρόσημο της σχέσης ανάμεσα στους μισθούς και την παραγωγικότητα παύει να υφίσταται. Ωστόσο, ο συντελεστής της παλινδρόμησης δε βρέθηκε στατιστικά σημαντικός. Μη στατιστικά σημαντικός βρέθηκε και ο συντελεστής της παλινδρόμησης για το γκρουπ των χωρών του δείγματος μας που βρίσκονται στα χαμηλά επίπεδα μισθών.
Η παραπάνω σχέση δε φαίνεται πως ήταν αιτιακή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ελέγχου αιτιότητας, δεν υπήρχε αιτιακή σχέση ανάμεσα στους μισθούς και την παραγωγικότητα της εργασίας. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση του γκρουπ των ευρωπαϊκών χωρών του δείγματος μας.
Το πρόσημο της γραμμικής σχέσης που συνδέει τους μισθούς με την παραγωγικότητα δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο όταν εστιάζουμε στην ανάλυση των δεδομένων μας στο εθνικό επίπεδο.
Πιο συγκεκριμένα, για ένα σύνολο χωρών του δείγματος μας, όπως ήταν η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Δανία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μεξικό, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία, η Σουηδία, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Εσθονία, το Ισραήλ, η Σλοβενία, η Νέα Ζηλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Τουρκία, η Κολομβία και η Κόστα Ρίκα, αποτυπώνεται μια θετική σχέση ανάμεσα στους μισθούς και την παραγωγικότητα της εργασίας.
Αντίθετα, για ένα δεύτερο σύνολο χωρών, ανάμεσα στις οποίες συναντάμε την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, την Ισπανία, το Η.Β, την Ισλανδία και τη Χιλή, καταγράφεται μια αρνητική σχέση ανάμεσα στους μισθούς και την παραγωγικότητα.
Οι αντιθέσεις από χώρα σε χώρα (μισθοί):
Τα υψηλότερα επίπεδα μισθών εντοπίζονται στην Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και τις ΗΠΑ. Αρκετά υψηλά στη σχετική κατάταξη τοποθετούνται και η Ελβετία. Λίγο χαμηλότερα συναντάμε το Βέλγιο, τη Δανία και την Ολλανδία, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία και η Γερμανία. Περίπου στη μέση της σχετικής κατάταξης συναντάμε το ΗΒ, τη Νορβηγία, τη Γαλλία, τη Φινλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και τη Σουηδία. Λίγο πιο χαμηλά από τη μέση, συναντάμε την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιαπωνία. Χαμηλότερα τοποθετούνται η Πολωνία, η Εσθονία και η Λετονία, ενώ ακολουθούν η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Ελλάδα. Στα χαμηλότερα επίπεδα της σχετικής κατάταξης συναντάμε την Κολομβία και το Μεξικό.
Οι αντιθέσεις από χώρα σε χώρα (παραγωγικότητα):
Η πορεία των μισθών ανά χώρα:
Η πορεία της παραγωγικότητας ανά χώρα:
Πηγές: average wages (total, US dollars), OECD data
GDP per hour worked (total, 2015=100), OECD data
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου