Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου & αξιόποινες πράξεις: Ευρήματα από την Ελλάδα, 1961-1996 (του Δρ. Τρύφωνα Λεμοντζόγλου, ΣΕΜΦΕ-ΕΜΠ)

Γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου & αξιόποινες πράξεις: Ευρήματα από την Ελλάδα, 1961-1996 (του Δρ. Τρύφωνα Λεμοντζόγλου, ΣΕΜΦΕ-ΕΜΠ

τομέας ΑΚΕΔ (ΕΜΠ): http://aked.ntua.gr/tael/people/lemontzoglou.html
email: trifonaslemon@gmail.com 

Διάγραμμα 1: Αρνητικές Συσχετίσεις (αξιόποινες πράξεις & γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου)

Σε ότι αφορά την περίπτωση της Ελλάδας κατά την περίοδο 1961-1996, ένας σημαντικός άριθμος καταδικασθέντων για αξιόποινες πράξεις βρέθηκε να σχετίζεται αρνητικά και στατιστικά σημαντικά με τις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου (%). Το γεγονός αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, μιας και συχνά η κυρίαρχη (αντιδραστική) βιβλιογραφία τείνει να θεωρεί τις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου ως "μείζον κοινωνικό πρόβλημα", ταυτίζοντάς τες μάλιστα κατ΄ ανάγκη και αποκλειστικά με την "εγκληματικότητα" και την "κοινωνική ευαλωτότητα"

Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο των καταδικασθέντων για αποπλανήσεις παιδιών και το σύνολο των καταδικασθέντων για εγκλήματα σχετικά με τον γάμο και την οικογένεια παρουσιάζουν τις πιο έντονα αρνητικές και στατιστικά σημαντικές συσχετίσεις με την εξώγαμη γεννητικότητα στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μισό του 20ού αιώνα (βλ. συντελεστές συσχέτισης -0,77***). Ακολουθούν στη σχετική κατάταξη οι καταδικασθέντες γυναίκες για εγκλήματα τιμής και οι καταδικασθέντες γυναίκες για απλές & επικίνδυνες σωματικές βλάβες (βλ. συντελεστές συσχέτισης -0,67*** και -0,60***, αντίστοιχα), ενώ αρνητικές και στατιστικά σημαντικές συνδέσεις (αν και χαμηλότερης έντασης) με τις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου κατέγραψαν και το σύνολο των καταδικασθέντων για απειλές (βλ. συντελεστής συσχέτισης -0,50**), οι καταδικασθέντες γυναίκες για ανθρωποκτονίες με πρόθεση (βλ. συντελεστής συσχέτισης -0,49***), καθώς και το σύνολο των καταδικασθέντων για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και για σωματικές βλάβες εξ αμελείας (βλ. συντελεστές συσχέτισης -0,43*** και -0.36**, αντίστοιχα).   

Διάγραμμα 2: Θετικές Συσχετίσεις (αξιόποινες πράξεις & γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου)

Την ίδια στιγμή, θετικές και στατιστικά σημαντικά σχέσεις καταγράφηκαν ανάμεσα στις καταδικασθέντες γυναίκες για απειλές (βλ. συντελεστής συσχέτισης +0,81***) και τις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου, καθώς και ανάμεσα στο σύνολο των καταδικασθέντων για βιασμούς και τις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου (βλ. συντελεστής συσχέτισης +0,75***). Λιγότερα έντονες αλλά εξίσου θετικές και στατιστικά σημαντικές σχέσεις εντοπίστηκαν ανάμεσα στις καταδικασθέντες γυναίκες για σωματικές βλάβες εξ αμελείας και την εξώγαμη γεννητικότητα (βλ. συντελεστής συσχέτισης +0,66***), καθώς και ανάμεσα στο σύνολο των καταδικασθέντων για ανθρωποκτονίες με πρόθεση και την εξώγαμη γεννητικότητα (βλ. συντελεστής συσχέτισης +0,56***). Τέλος, μια θετική και οριακά στατιστικά σημαντική σχέση βρέθηκε ανάμεσα στις καταδικασθέντες γυναίκες για ανθρωποκτονίες εξ αμελείας και τις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου (βλ. συντελεστής συσχέτισης +0,29*). 

Διάγραμμα 3: Αμφίδρομη Σχέση Αιτιότητας 

Σε ότι αφορά τη διερεύνηση των σχέσεων αιτιότητας ανάμεσα στις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου και την τέλεση αξιόποινων πράξεων, η επεξεργασία των δεδομένων μας έδειξε την ύπαρξη μιας αμφίδρομης σχέσης αιτιότητας μεταξύ εξώγαμης γεννητικότητας και καταδικασθέντων γυναικών για ανθρωποκτονίες με πρόθεση.

Διάγραμμα 4: Μονόδρομη Σχέση Αιτιότητας 

Ακόμη, ο έλεγχος αιτιότητας κατά Granger κατέδειξε την ύπαρξη μιας μονόδρομης σχέσης ανάμεσα στις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου και τις καταδικασθέντες γυναίκες για απειλές, ενώ μια επίσης μονόδρομη σχέση αιτιότητας καταγράφηκε και ανάμεσα στο σύνολο των καταδικασθέντων για βιασμούς και τις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου.   

Διάγραμμα 5: Μονόδρομη Σχέση Αιτιότητας 

Τέλος, τα αποτελέσματά μας κατέγραψαν μια ακόμη μονόδρομη σχέση αιτιότητας που κινούνταν από τις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου προς τις ανθρωποκτονίες με πρόθεση (σύνολο καταδικασθέντων ανά 100.000 κατοίκους). 

Διάγραμμα 6: Μονόδρομη Σχέση Αιτιότητας 

Ο ρόλος του φύλου: Αν και οι καταδικασθέντες γυναίκες για ανθρωποκτονίες με πρόθεση βρέθηκε πως συνδέονταν αρνητικά και στατιστικά σημαντικά με τις γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου, το σύνολο των καταδικασθέντων για το ίδιο αδίκημα βρέθηκε θετικά και στατιστικά σημαντικά συνδεδεμένο με τις εκτός γάμου γεννήσεις. Μη ξεκάθαρη σχέση καταγράφεται και στην περίπτωση των καταδικασθέντων για απλές και επικίνδυνες σωματικές βλάβες, μιας και η αρνητική και στατιστικά σημαντική σχέση που συνδέει την μεταβλητή αυτή με την εξώγαμη γεννητικότητα για τις καταδικασθέντες γυναίκες παύει να είναι στατιστικά σημαντική όταν λαμβάνουμε υπόψη το σύνολο των καταδικασθέντων για το ίδιο αδίκημα (ακριβώς το ίδιο παρατηρείται και όταν εξετάζουμε τους καταδικασθέντες για εγκλήματα τιμής). Αντίθετα πρόσημα παρατηρούνται και στις σχέσεις που συνδέουν τις σωματικές βλάβες εξ αμελείας, τις απειλές και τις ανθρωποκτονίες εξ αμελείας με την εξώγαμη γεννητικότητα στην Ελλάδα, συγκρίνοντας πάντα τις καταδικασθέντες γυναίκες με το σύνολο των καταδικασθέντων για τα αδικήματα αυτά. Πιο συγκεκριμένα, οι σχέσεις αυτές από θετικές και στατιστικά σημαντικές στην περίπτωση των καταδικασθέντων γυναικών μετατρέπονται σε αρνητικά σημαντικές όταν λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των καταδικασθέντων. Οι βιασμοί ενώ δεν παίζουν κανέναν ρόλο στην περίπτωση των καταδικασθέντων γυναικών για την εξώγαμη γεννητικότητα, έχουν θετική και στατιστικά σημαντική σχέση με τις εξώγαμες γεννήσεις στην περίπτωση του συνόλου των καταδικασθέντων για το αδίκημα αυτό, ενώ ο ασήμαντος στατιστικά ρόλος των αποπλανήσεων παιδιών από γυναίκες στην εξώγαμη γεννητικότητα γίνεται αρνητικά σημαντικός για την περίπτωση του συνόλου των καταδικασθέντων για το αδίκημα αυτό. Την ίδια στιγμή ο μη στατιστικά σημαντικός ρόλος των εγκλημάτων στον γάμο και την οικογένεια για τις γυναίκες στην εξώγαμη γεννητικότητα γίνεται αρνητικά σημαντικός όταν εξετάζονται οι καταδίκες για το σύνολο του πληθυσμού. Τέλος, οι αυτοδικίες βρέθηκαν σε κάθε περίπτωση μη στατιστικά σημαντικές (τόσο για τις καταδικασθέντες γυναίκες όσο και για το σύνολο των καταδικασθέντων).                 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου