Συνολική vs. Εξώγαμη Γεννητικότητα στην Ελλάδα (1971-1997): Απόλυτοι Αριθμοί και Ποσοστά Ανά Γεωγραφική Περιοχή (του Δρ. Τρύφωνα Λεμοντζόγλου, ΣΕΜΦΕ-ΕΜΠ - Total Births vs. BoM
|
Total Births (Greece, average values per year) |
Το διάγραμμα που παρουσιάζεται παραπάνω αποτυπώνει την σημαντική μείωση της συνολικής γεννητικότητας (σε απόλυτους αριθμούς) στην Ελλάδα από τις αρχές έως τα τέλη της δεκαετίας του '80. Κατά το διάστημα που εξετάζεται στην παρούσα ανάλυση (βλ. 1971-1997) σημειώνονταν κατά μέσο περίπου 11.242 γεννήσεις ανά έτος (σημείωση: ο μέσος όρος προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη και τις γεννήσεις γυναικών που προέρχονταν από το εξωτερικό). Η μέγιστη τιμή για το σύνολο των γεννήσεων εντοπίστηκε κατά το έτος 1980 στην Περιφέρεια Πρωτευούσης (βλ. 50.868 γεννήσεις), ενώ η ελάχιστη τιμή το έτος 1991 στα Ιόνια Νησιά (βλ. 1.787 γεννήσεις). Για τον υπολογισμό της ελάχιστης τιμής δε λαμβάνονται υπόψη οι γεννήσεις των γυναικών που προέρχονταν από το Εξωτερικό.
Μια συγκριτική ανάλυση σε ότι αφορά το σύνολο των γεννήσεων (σε απόλυτους αριθμούς) ανά γεωγραφική περιοχή στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1971-1997 απεικονίζεται στο διάγραμμα που ακολουθεί παρακάτω. Όπως είναι αναμενόμενο, η Περιφέρεια Πρωτευούσης και η Μακεδονία καταγράφουν μακράν τους υψηλότερους αριθμούς γεννήσεων στην Ελλάδα. Σχετικά υψηλά επίπεδα γεννήσεων καταγράφονται και στο Υπόλοιπο της Κεντρικής Ελλάδας & την Εύβοια, καθώς και στην Πελοπόννησο, ενώ τα χαμηλότερα επίπεδα εντοπίστηκαν στα Ιόνια Νησιά και στις γυναίκες που προέρχονταν από το Εξωτερικό.
|
Total Births per area (Greece) |
Η έντονα πτωτική πορεία της συνολικής γεννητικότητας στην Ελλάδα φαίνεται και στα παρακάτω διαγράμματα. Είναι ενδεικτικό πως η σημαντική μείωση των γεννήσεων χαρακτηρίζει κάθε γεωγραφική περιοχή, με μοναδική εξαίρεση τις γυναίκες από γυναίκες που προέρχονταν από το Εξωτερικό.
|
Total Births per area (Greece) |
Ωστόσο, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι η μείωση της συνολικής γεννητικότητας στην Ελλάδα δε φαίνεται να συνοδεύτηκε και από την αντίστοιχη μείωση των εκτός γάμου γεννήσεων. Παρακάτω παρουσιάζεται διαγραμματικά η σημαντική αύξηση των εκτός γάμου γεννήσεων στην Ελλάδα καθόλη σχεδόν τη διάρκεια του διαστήματος 1971-1997. Η κλίση της καμπύλης (ρυθμός ανόδου) γίνεται εντονότερη μετά τα τέλη της δεκαετίας του '80. Κατά μέσο όρο καταγράφονταν περίπου 205 γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου στην Ελλάδα (σημείωση: για τον υπολογισμό του μέσου όρου λαμβάνονται υπόψη και οι τιμές των γεννήσεων από γυναίκες που προέρχονταν από το Εξωτερικό). Η μέγιστη τιμή βρέθηκε στην Περιφέρεια Πρωτευούσης κατά το έτος 1997 (βλ. 1087 γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου), ενώ η ελάχιστη τιμή καταγράφηκε στα Ιόνια Νησιά το έτος 1982 (βλ. 21 γεννήσεις παιδιών εκτός γάμου). Για τον υπολογισμό της ελάχιστης τιμής σε απόλυτους αριθμούς δε λαμβάνονται υπόψη οι γεννήσεις από γυναίκες που προέρχονταν από το Εξωτερικό.
|
Births Outside of Marriage (Greece, average values per year) |
Η σημαντική πορεία ανόδου των εκτός γάμου γεννήσεων στην Ελλάδα καταγράφεται ακόμη και όταν λαμβάνουμε υπόψη μας τις τιμές των εκτός γάμου γεννήσεων ως ποσοστό του συνόλου των γεννήσεων. Κατά μέσο όρο οι εκτός γάμου γεννήσεις αποτελούσαν περίπου το 3% του συνόλου των γεννήσεων ανά έτος στην Ελλάδα κατά την περίοδο 1971-1997. Μετά τις γεννήσεις παιδιών από γυναίκες που προέρχονταν από το Εξωτερικό, η Περιφέρεια Πρωτευούσης κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό εκτός γάμου γεννήσεων στην Ελλάδα (βλ. 4,94% κατά το έτος 1997). Αντίθετα, το μικρότερο ποσοστό εκτός γάμου γεννήσεων στην Ελλάδα εντοπίστηκε στην Κρήτη (βλ. 0,64% κατά το έτος 1971) και την Θράκη (βλ. 0,64% κατά το έτος 1990).
|
Births Outside of Marriage (%) - Greece (average values per year) |
Η Περιφέρεια Πρωτευούσης βρέθηκε να καταγράφει μακράν τις υψηλότερες τιμές εκτός γάμου γεννήσεων στην Ελλάδα (απόλυτες τιμές), ενώ στην δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα βρέθηκαν η Μακεδονία και το Υπόλοιπο της Κεντρικής Ελλάδας & η Εύβοια. Οι χαμηλότερες τιμές των παιδιών που γεννήθηκαν εκτός γάμου στην Ελλάδα (απόλυτες τιμές) εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, στην Ήπειρο, στα Νησιά του Αιγαίου, στην Θράκη και στις γεννήσεις γυναικών από το Εξωτερικό. Σε μια κάπως ενδιάμεση θέση ανάμεσα στις υψηλότερες και τις χαμηλότερες τιμές τοποθετούνται η Πελοπόννησος και η Θεσσαλία.
|
BoM - Greece (per area) |
Σε ότι αφορά την
συγκριτική ανάλυση των εκτός γάμου γεννήσεων οι γεννήσεις από γυναίκες που προέρχονταν από το εξωτερικό καταγράφουν μακράν τα μεγαλύτερα ποσοστά στην Ελλάδα.
|
BoM (%) - Greece (per area) |
Η σημαντική αύξηση των ποσοστών των εκτός γάμου γεννήσεων σε κάθε γεωγραφική περιοχή της Ελλάδας κατά την περίοδο 1971-1997 παρουσιάζεται αναλυτικά και παρακάτω:
|
BoM (%) - Greece (per area) |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου